Onthuld: Ganzen nog steeds levend geplukt ondanks 'normen voor verantwoord dons'

In 2012 gaf PETA beelden vrij van werknemers die veren uit levende ganzen trokken, een proces dat bekend staat als 'levend plukken'. In de daaropvolgende jaren werden bedrijven geconfronteerd met een verlies van vertrouwen bij de consument, dus introduceerden ze internationale normen waarvan ze beweerden dat het 'verantwoord' en 'niet van levend geplukte dieren' dons zou garanderen. PETA US en PETA Azië bezochten onlangs fokkerijen die zijn verbonden met gecertificeerde en 'verantwoorde' ondernemingen en ontdekten schokkende wreedheden die twijfel oproepen over de normen, en verontrustende aanwijzingen die het consumentenvertrouwen in het woord 'verantwoord' zullen schaden.

Levend geplukt

Wist u dat 80 procent van 's werelds dons en veren dat wordt gebruikt voor items zoals jassen, slaapzakken en beddengoed, afkomstig is uit China? Onze zusterorganisaties PETA US en PETA Azië besloten fokkerijen in heel China te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe die veren op verschillende manieren worden verkregen. Onderzoekers zagen dat werknemers bij ganzen veren uittrokken – en bloederige, open wonden veroorzaakten – terwijl de vogels volledig bij bewustzijn waren. Velen worstelden en schreeuwden het uit van angst en pijn als de veren uit hun huid werden uitgetrokken, terwijl anderen simpelweg verstijfden, verlamd van angst. 

Om te voorkomen dat ganzen zouden vluchten, stapten werknemers op hun tere vleugels en nek en bonden hun poten stevig aan elkaar vast. Ze hielden hen zelfs in een wurggreep tijdens het veren plukken, en zwaaiden hen met hun vleugels in het rond. Nadat ze kaal waren geplukt, schreeuwden de ganzen het uit wanneer ze terug naar hun groep renden.

Veel ganzen ondergaan deze marteling meerdere malen voordat ze worden geslacht.
En er was meer: boerderijen lieten zieke en gewonde kuikens, ganzen en eenden een langzame dood sterven. Dode vogels werden rottend aangetroffen in kratten en vijvers, of waren buitengegooid als vuilnis.


Ganzen na het plukken op de fokkerij in China

Misleiding en oneerlijkheid

Internationale certificeringen, met inbegrip van de 'Non Live-Plucked Products Guarantee' en de 'Responsible Down Standard' (RDS), worden aangeboden aan de consument te verzekeren dat dons en veren van levend geplukte vogels niet in producten terechtkomen.

Maar toen de onderzoekers met de leveranciers voor deze zogenaamde 'verantwoorde' en 'niet van levend geplukte dieren' bedrijven spraken, gaven ze toe dat ze dons afkomstig van levend geplukte dieren kochten en verkochten, en een afnemer schepte zelfs op over het misleiden van klanten.

"Het plukken gebeurt in het geheim; wij zijn niet bereid om openlijk te plukken." 
 
—Vertegenwoordiger van de donsindustrie

Bedrijven begrijpen dat de meeste consumenten nooit dons van levend geplukte dieren zouden kopen als het als zodanig openlijk op het etiket werd gezet. Een vertegenwoordiger van de industrie merkte op: "We adverteren dat het allemaal pas geplukt is na het slachten – niemand durft het te kopen als je zegt dat het geplukt is van levende dieren." Hun oplossing? Het dons dat afkomstig is van levend geplukte dieren verbloemen en verkeerd labellen, zodat de mensen het zullen kopen. Een andere vertegenwoordiger van de industrie gaf toe: "De meeste organisaties zeggen dat levend plukken verboden is. ... Dus wordt het niet openlijk gedaan."

Ganzen worden leven geplukt op de fokkerij in China

'Verantwoorde' praktijken: op heterdaad betrapt

De RDS – dat beweert dat het "het welzijn van de ganzen beschermt" – staat feitelijk toe dat RDS-gecertificeerde bedrijven veren van levend geplukte dieren kopen en verkopen.

Terwijl de industrie-gigant Allied Feather & Down RDS-gecertificeerd is, stelde een afnemer dat hij in werkelijkheid bij Allied dons van levend geplukte dieren kan kopen. Tijdens een ander bezoek legden ooggetuigen ook vast dat er levend werd geplukt op een fokkerij wiens afnemer in het verleden aan Allied leverde. Allied levert aan dons aan retailers zoals Lands' End. Onderzoekers ontdekten ook levend plukken op een andere fokkerij wiens afnemer aan Down Decor levert, een RDS-gecertificeerd bedrijf. Toen zij met de afnemer spraken over het leveren aan Down Decor, gaf hij herhaaldelijk toe dat hij handelde in veren van levend geplukte dieren. 

Ook verontrustend: geen van de bovenstaande bedrijven lijkt de RDS te overtreden, wat bedrijven zoals Sea Feather, Allied en Down Decor in feite toestaat veren van levend geplukte dieren kopen en verkopen, en dit maakt de toch al ingewikkelde toeleveringsketens zelfs duisterder en roept nog meer twijfel op over de doeltreffendheid van de normen.

Ganzen op de fokkerij in China: in een grote groep bij elkaar

Producten gemaakt met veren en dons van levend geplukte vogels worden de hele wereld over geëxporteerd om te worden verkocht aan nietsvermoedende consumenten. Dus als u overweegt een dekbed of een donsjack, slaapzak of kussen te kopen, vergeet dan niet de vogels die hun veren nodig hebben en kies in plaats daarvan een wreedheidvrij alternatief. Sluit u bij ons aan in het helpen van ganzen.

Help PETA in de strijd deze wreedheden aan te pakken en beloof nooit producten te kopen, dragen of gebruiken die gemaakt zijn met dierenleed.


Leg de eed af!

Ik wil helpen een einde te maken aan wreedheid jegens dieren door te beloven nooit dons te kopen of te dragen. Dieren zouden niet mogen lijden voor kleding en accessoires. Door mijn handtekening te zetten beloof ik om nooit producten te kopen, dragen of gebruiken die gemaakt zijn met dierenleed en beloof ik alleen diervriendelijke, veganistische materialen te kopen.

 

Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

 
 
 
 
 
 
 

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail: