Italiaans wol onthuld: schapen geschopt, opengesneden en gedood

 

Wat is de echte prijs als u 'Italiaans wol' van J.Crew en andere merken koopt?

 

Een PETA video-onthulling van twee grote schapenfokkerijen in Chili onthult hoe zachtaardige schapen worden verminkt, en vervolgens gedood en gevild – soms terwijl ze nog in leven zijn – wanneer ze niet langer nuttig worden geacht. Nadat Brooks Brothers hiervan privaat op de hoogte gesteld werd door PETA US maakte zij de beslissing om geen wol te kopen van een leverancier die geassocieerd wordt met deze fokkerijen.

Hier is een kleine blik op wat het kopen van 'Italiaans wol' wellicht ondersteunt.

Naar schatting is minder dan 1 procent van 's werelds wol daadwerkelijk afkomstig van schapen die gefokt en geschoren zijn in Italië – zo wordt minstens 30 procent van de in Chili geproduceerde wol naar Italië gestuurd – en toch verkopen J.Crew, Coach en andere bedrijven overal in de wereld 'luxe Italiaans wol' dat de ware oorsprong vertekent en de wreedheid verhult die inherent is bij de productie.

Lammeren weggerukt bij hun moeders

Een ooggetuige ontdekte dat lammeren kort na geboorte van hun moeder werden gescheiden en erbarmelijk blaatten. Toen ze door het hek probeerden te springen om terug te keren naar hun moeders, achtervolgden en grepen werknemers hen en zetten hen vervolgens terug in een apart hok.
Lammetjes blaatten nadat ze werden gescheiden van hun moeders 

Verminkt zonder pijnbestrijding

Werknemers sneden en knipten gaten in de oren van de lammeren. Om hun staarten te verwijderen, sneden werknemers ze ofwel af met een bot mes, waarvoor soms wel vijf snijbewegingen nodig waren, of bonden ze strak af – een werknemer vertelde een ooggetuige dat afgebonden staarten na een maand afvallen. Dit alles werd gedaan zonder enige pijnbestrijding.

De staart van het lam werd zonder verdoving afgesneden  

Opengesneden, geschopt, en geslagen met een hark

Schapen werden strak samengepropt in stallen alvorens te worden geschoren. Zoals gebruikelijk in de wolindustrie, raakten veel schapen door het hardhandige en snelle scheren gewond. Een werknemer goot olie op een bloedende wond van een schaap, en een ander spoot insecticide in de wonden van een schaap. Ook schopten, duwden, stampten en stonden werknemers op de schapen, en sloegen hen met een hark om hen uit de scheerschuur te krijgen. De ooggetuige zag geen enkele keer dat de dieren veterinaire zorg kregen, zelfs niet voor gapende wonden.

Schapen werden dicht op elkaar gepakt in schuren voor het scheren  

Bestemd voor de slacht

Schapen die niet langer gewild waren voor hun wol, werden gemarkeerd met verf om aan te geven dat zij naar de slacht moesten. Ook bonden werknemers de poten van aantal ongewenste lammeren strak tegen elkaar vast en schoven hen op een open vrachtwagen met als eindbestemming de slacht.

Lammetjes, inclusief het hieronder afgebeelde lammetje dat René genoemd werd door PETA, trapten in het rond en bonsden met hun hoofd tegen de grond in een poging te ontsnappen.
Dit schaap werd gemarkeerd voor de slacht

Deze schapen waren niet langer nodig en werden gemarkeerd voor de slacht

Gedood en levend gevild

Werknemers staken volledig bij bewustzijn zijnde schapen in de hals. De schapen schopten en worstelden terwijl ze doodbloedden. Een werknemer haalde zijn mobiele telefoon tevoorschijn terwijl een schaap – vastgepind onder zijn knie – vocht voor haar leven.

Het stervende schaap hieronder, door PETA Ariel genoemd, werd een ruimte ingedragen om te worden gevild en bleef daarna nog twee minuten lang rondschoppen. Videobeelden tonen een schaap dat letterlijk levend werd gevild.
Dit schaap werd naar een kamer gebracht om te worden gevild maar bleef nog twee minuten schoppen   

U kunt ons helpen een einde te maken aan deze wreedheden!

De wreedheid vastgelegd op deze Chileense schapenfokkerijen is niet uniek, en soortgelijke misstanden zijn gedocumenteerd in de Verenigde Staten, Argentinië en Australië – 's werelds grootste wolexporteur. Vergeet alstublieft niet, wanneer u aan het winkelen bent, de zachtaardige schapen die over de hele wereld in wolindustrie lijden en kies producten die geen wol bevatten. Het is gemakkelijk om het kledinglabel te controleren, en als het zegt 'Italiaans wol' – of

elke vorm van wol – laat het dan gewoon in het schap liggen.

Kom nu in actie
Spoor Chileense ambtenaren aan om werkers die in de nekken van volledig bij bewustzijnde schapen snijden – zonder ook maar iets te doen om de pijn te verzachten en wat in duidelijke overtreding is met de dierenbeschermingswet in Chili – te vervolgen. 

De verstuurde tekst zal in het Spaans zijn. Dit is de Nederlandse vertaling:

Heroverweeg het bewijs van wreedheid tegen schapen en doe aangifte

Ik heb vernomen dat PETA gedetailleerd videobewijs bij u indiende van medewerkers op Cooperativa Cacique Mulato LTDA en Estancia Laguna Verde die messen in de nekken van schapen staken die volledig bij bewustzijn zijn – zonder ook maar iets aan pijnbestrijding te doen – wat in duidelijke overtreding is met de dierenbeschermingswet in Chili. Ik was geschokt te vernemen dat ambtenaren geweigerd hebben om aangifte te doen en ze beweren dat deze dieren niet beschermd worden van deze wreedheid. Wet No. 20,380, Artikel 11, bepaalt dat medewerkers methoden gebruiken die onnodig leed voorkomen tijdens de slacht van alle dieren.

Ik zou u vriendelijk willen verzoeken om het bewijs te heroverwegen en onmiddelijk aangifte te doen tegen alle schuldige partijen voor blijkbare schending van deze wet. Dank u voor uw tijd 

 

 

 
 
 

Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail: