Leer: De hel voor dieren en kinderen in Bangladesh

Zangeres en dierenrechtenactiviste Leona Lewis sprak een schokkende video onthulling in over de leerindustrie in Bangladesh die miljarden waard is. Hierin wordt onthuld wie de hoogste prijs betaalt voor "voordeling" leer: dieren en medewerkers inclusief kinderen.

Lang en akelig transport

Ieder jaar wordt een geschat aantal van 2 miljoen Indiase koeien vastgebonden, in vrachtwagens gegooid en over duizenden kilometers naar Bangladesh vervoerd om op die manier het Indiase slachtverbod te omzeilen. Videobeelden onthullen dat veel koeien zo uitgehongerd, uitgeput en ondervoed waren dat ze niet recht op konden staan bij aankomst. Ze leden aan gebroken staarten en open, zwerende verwondingen. De ooggetuige heeft nooit waargenomen dat de dieren werden voorzien van veterinaire verzorging.

Levend gevild en geslacht

Koeien en geiten worden vaak 's nachts op illegale wijze geslacht in de straten van Bangladesh en de dieren moeten toekijken hoe de nek van de anderen met een mes wordt doorgesneden. In officiële slachthuizen binden medewerkers hun benen samen en snijden hun nek door – allemaal terwijl ze bij het bewustzijn zijn. Zoals te zien is in de videobeelden leven sommige koeien nog wanneer de huid van hun lijf wordt gerukt.

Gevaren voor medewerkers

Er werd vastgelegd hoe medewerkers, inclusief kinderen, gevaarlijke taken uitvoerden zoals het onderdompelen van huiden in giftige chemicaliën en het gebruik van messen om de huid mee in stukken te snijden, zodat de huiden gebruikt kunnen worden om handtassen, schoenen en andere lederen producten van te maken die overal in de wereld verkocht worden. Kinderen bedienen zelfs machines. Medewerkers werken zonder bescherming en staan op blote voeten in kankerverwekkende stoffen en gebruiken bijtende substanties die kunnen leiden tot chronische huidaandoeningen. Naar schatting overlijdt 90 procent van deze looierijwerkers voordat ze 50 jaar oud zijn.

Giftig leer

De ooggetuige bezocht verschillende bedrijven in het district Dhaka waar meer dan 150 looierijen zijn gevestigd. Er is echter geen enkele zuiveringsfabriek in het district. Giftig chemisch afval wordt in de nabije rivier achtergelaten, wat dieren in en nabij het water doodt en een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

U kunt dieren en kinderen helpen

Waar het dan ook vandaag komt – Bangladesch, China, India of zelfs de VS – leer is het product van een wrede industrie. Leona wilt dat u in het bezit bent van alle feiten en belooft om nooit meer dierenhuiden te dragen. Uw belofte zal ontwerpers, retailers en anderen die winst maken van wreedheid laten weten dat huiden bij de dieren horen en niet in uw kledingkast.

Maak de belofte om leervrij te gaan!

Verzet u tegen wreedheid tegen dieren door te beloven geen leer te dragen of kopen. Leer meer over de wrede leerindustrie en kies bewust voor medeleven en red dierenlevens.

Beloof leervrij te zijn!

Ik wil helpen om wreedheid tegen dieren te beëindigen door te beloven leervrij te gaan. Met het ondertekenen van deze petitie beloof ik deze wrede industrie niet te ondersteunen.


Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail: