Share via Twitter

U heeft nooit eerder zoiets gezien. Deze video's zullen ervoor zorgen dat u goed nadenkt voordat u die trui of sjaal van wol koopt.

Verontrustende ooggetuigenverslagen – de eerste in hun soort – van PETA US laten werknemers zien die in de Verenigde Staten en Australië, de grootste wolexporteur in de wereld, schapen doodden, sloegen, trapten, schopten en rondgooiden terwijl ze de schapen scheerden. Helpt u deze dieren alstublieft? 

Bekijk de video's:

Verlamd door angst

Zoals u kunt zien in deze baanbrekende video van PETA US, stompten schapenscheerders deze zachtaardige dieren op gewelddadige wijze in hun gezicht en sloegen ze op hun hoofd met scherpe metalen scheerscharen en zelfs met een hamer. Deze aanvallen zorgden er vaak voor dat de doodsbange schapen uit hun ogen, neus en mond bloedden.

Een schapenscheerder draaide en boog herhaaldelijk de nek van een schaap, waardoor het brak. Nadat de scheerder een schaap met het hoofd eerst een stortkoker in trapte, vond een PETA US-onderzoeker het schaap dood. De scheerder boog, draaide en sprong met zijn hele gewicht op de nek en voorpoten van tientallen schapen en stak zijn vingers in de ogen van schapen.

In de video onthulling van PETA US is slechts een deel van de wreedheid te zien, die geobserveerd is in alle 19 scheerschuren die bezocht zijn door onderzoekers en hebben 70 werknemers vastgelegd die werkzaam zijn voor de negen scheerbedrijven die schapen mishandelen in Victoria en New South Wales – de grootste Australische staten die wol produceren – en Zuid-Australië. Jaarlijks kunnen deze tijdelijke werknemers meer dan 4 miljoen schapen scheren.

In de Verenigde Staten heeft een onderzoeker medewerkers vastgelegd die schapen mishandelde en verwaarloosde op 14 boerderijen verspreid over Wyoming – de op een na grootste wolproducent van het land – en in Colorado en Nebraska. In 2013 werden er 3.7 miljoen schapen geboren in de Verenigde Staten.

Schapen worden onthouden van voedsel en water voordat ze geschoren worden, onder meer omdat ze zich dan zwakker voelen en minder tegenstribbelen. Zoals een schapenscheerder uitlegde, "stel je voor dat iemand je aanvalt … nadat je uitgehongerd bent voor 24 uur – zal je weinig weerstand bieden".

Maar toen deze prooidieren in paniek raakten – doodsbang om vastgepind te worden – trapten schaapscheerders de schapen en gingen ze op hun hoofd en nek staan. Medewerkers gooiden met de bange schapen en sloegen hun hoofd en lichaam tegen de harde houten vloer.

Een handelswaar en niets meer

Schapenscheerders worden vaak voor de hoeveelheid wol betaald, niet per uur, wat ze aanmoedigt om snel en onvoorzichtig te werk te gaan en kan leiden tot ernstige verwondingen op het lichaam – of zelfs de penis – van het schaap. Grote stukken huid werden afgesneden of van het lichaam van vele schapen afgescheurd door de schapenscheerders.

Als ze voor het eerst geschoren worden – een zeer stressvolle ervaring – schreeuwen lammeren het uit omdat, volgens een medewerker, "ze gescheiden zijn van hun moeder en ze naar haar roepen … Het klinkt als 'Mam! Mam!'"

Toen een lammetje het uitschreeuwde tijdens het scheren, riep een medewerker, "Haal 'm eruit! … Je doet haar pijn", een wrede grap, alsof de schapenscheerder het lam verkrachte. Werknemers noemden schapen "f***ing cunts" en "God damn cunts" en een boer schepte op dat hij "al het recht" had "om schapen in elkaar te slaan". Een andere boer zei over een dier, "Ik wil dat schaap wurgen. Haar luchttoevoer stoppen".

Een schapenscheerder gebruikte zelfs het lichaam van een schaap om de eigen urine van dit schaap van de harde houten vloer te vegen.

Systematisch leed

Werknemers gaven de schapen geen pijnstillers voordat ze naalden door hun huid haalden in een poging gapende, bloederige wonden dicht te naaien die veroorzaakt waren door het scheren. De onderzoekers hebben nooit een dierenarts gezien die gewonde schapen verzorgde.

Een scheerder sneed een deel van een schapen oor af zonder enige vorm van pijnverdoving. Op een andere boerderij trokken werknemers een stervende, kreupele ram – snakkend naar adem – in een trailer om geschoren te worden. De ram was werd 's nachts in de trailer achter gelaten, vermoedelijk zonder verzorging, en werd de volgende ochtend dood aangetroffen.

Boeren deden strakke ringen om de scrotum van lammeren zonder verdovingsmiddelen om ze te castreren. Als de testikels er niet afvielen zoals verwacht, sneden schapenscheerders simpelweg de scrotum en testikels van de lammetjes eraf met hun scheerapparaat.

Gewonde en onrendabele schapen werden doodgeschoten in het volle zicht van andere schapen. Jaarlijks worden miljoenen schapen – waaronder degenen die niet langer gewenst zijn voor hun wol – per schip vervoerd van Australië naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika op overvolle schepen met meerdere verdiepingen. Sommigen sterven tijdens de reis, en de schapen die de reis overleven worden geslacht door hun nek door te snijden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

U kunt helpen dit te stoppen!

Het beste wat u kunt doen voor schapen is geen wol kopen! Het is gemakkelijk om het etiket te controleren als u winkelt. Als er 'wol' in staat, laat het dan in het schap liggen.

Vraag alstublieft ook toonaangevende verkoper van wol, Ralph Lauren om onmiddellijk te stoppen met wol en in plaats daarvan diervriendelijke materialen te gebruiken waar geen wreedheid achter schuilt gaat.  

 
 
 
Stuur dit bericht naar:
   Geachte David Uricoli
Ralph Lauren
   Geachte Ralph Lauren
 

Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

 
 
 
 

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail: