Share via Twitter
Share on Facebook

Nieuwe video: zwangere schapen gegeseld en gesneden voor wol – kom nu in actie

PETA US heeft nogmaals verontrustende wreedheid onthuld in connectie met een door Patagonia goedgekeurde wolproducent. 

Patagonia's missie omvat "geen onnodig letsel te veroorzaken", maar wederom heeft een PETA US-onthulling van een door Patagonia goedgekeurde wolproducent aangetoond dat schapen lijden voor wol, ondanks de zogenaamde "strenge" normen en "sterke leverancierspartnerschappen".

In april 2017 bezochten PETA-waarnemers een massale schapenscheeractie in de buurt van Jericho, Utah, waar duizenden schapen van een door Patagonië goedgekeurde wolproducent –Red Pine Land & Livestock, LLC – die op de website van Patagonia als een erkende leverancier werd vermeld totdat het PETA’s exposé zag, elk jaar worden geschoren. Zij aanschouwden dat Patagonia’s eigen normen werden geschonden. Zie het met eigen ogen, ontdek er meer over en kom vervolgens in actie om schapen te helpen.

Zwanger schaap gegeseld en achtergelaten met bloedige wonden

Net zoals PETA US tientallen scheerbedrijven over de hele wereld heeft blootgesteld, waaronder een veronderstelde 'duurzame' voormalige Patagonia-leverancier in Argentinië, werden hoogzwangere schapen in Utah ruw en meedogenloos behandeld: hun nek werd verdraaid en ze werden aan hun wol voortgetrokken, van steile hellingen gedreven en zelfs gegeseld.

Het team van zeven schapenscheerders zou "wel duizend [geschoren schapen] per dag kunnen doen", aldus een rancher. Dit zou betekenen dat ieder persoon gemiddeld minder dan drie en een halve minuut doet over het scheren van een schaap. Dergelijk tempo leidt onvermijdelijk tot fouten – het merendeel van de geschoren schapen hadden bloedige wonden.


Ziet dit eruit als 'strenge' normen?

Nadat PETA US's video-onthulling in 2015 aantoonde dat medewerkers bij Patagonia's voorgaande 'duurzame' wolleverancier op volledig bij bewustzijn zijnde schapen inhakte en sommige van hen begon te villen terwijl ze in leven waren en rondschopten, heeft Patagonia de banden met die betreffende leverancier verbroken en een nieuwe 'Patagonia Wol Standaard' (PWS) gecreëerd, bedoeld om "de strengste criteria ter wereld voor dierenwelzijn" te zijn. Maar hoe "streng" de normen ook zijn, het is onmogelijk voor leveranciers om humaan te zijn. De waarnemers van PETA US waren in Utah getuige van talrijke schendingen van de normen van Patagonia, waaronder de volgende:

Patagonia's 'wolstandaarden' schendingen

Hoogzwangere schapen die "klaar waren om te bevallen" werden volgens een rancher aan hun wol in een aanhangwagen getrokken, snel geschoren en vervolgens via glibberige planken naar beneden in een kooi gestuurd. Vervolgens sloeg een werknemer hen met de zweep om hen door een loopgang te dwingen, wat in strijd is met de wolstandaarden van Patagonia, waarin staat dat "[h]oogzwangere ooien alleen mogen worden behandeld wanneer het absoluut noodzakelijk is – en met de hoogste zorg om nood of letsel te vermijden."

De meeste schapen hadden bloedige verwondingen tot wel 12 cm lang in de buurt van hun staart en op hun uiers, oren, hals en torso. Er werd niemand gezien die wonden behandelde, wat in strijd is met de wolstandaard van Patagonia, waarin staat: "In geval van een verwonding, zal de scheerder onmiddellijk ophouden met scheren om de verwonding te verzorgen."

 
Zwangere schapen die vrijwel geen wol hadden om hen te beschermen tegen de weerselementen, werden de woestijn ingedreven, waar de temperatuur tot 0 graden Celsius daalde, en werden daar achtergelaten om te bevallen. Dit schendt de wolstandaarden van Patagonia, die vereisen dat "[alle] schapen toegang hebben tot effectieve ... bescherming" en dat "[d]e omgeving ... niet ... zo koud is dat het stress veroorzaakt".Gepord, gestoken en achtergelaten om te sterven

De lammeren die in Red Pine's kudde worden geboren, worden beschouwd als het "belangrijkste product" van het schapenscheerbedrijf en worden verkocht aan het in Californië gebaseerde Superior Farms, de grootste lamslachterij in de Verenigde Staten en een leverancier van Walmart en Kroger. Vorig jaar heeft een andere dierenrechtenorganisatie een Superior Farms slachthuis in Dixon, Californië, onderzocht en vastgelegd dat medewerkers de schapen elektrische schokken toedienden, herhaaldelijk de nek van een worstelend schaap opensneden en dat schapen nog leken te ademen nadat hun keel was doorgesneden.

U kunt dit helpen stoppen

De exposé van PETA US laat zien dat dieren ongeacht standaarden zullen lijden. Ongeacht waar het vandaan komt, wol is een product van een wrede industrie. De beste manier om schapen te helpen, zoals die te zien zijn in de exposés van PETA US, is door simpelweg geen wol te kopen.

Doe meer: Sluit u alstublieft bij PETA aan om Patagonia dringend te verzoeken om onmiddellijk alle wol te vervangen met dierenvriendelijke materialen.

Kom nu in actie!

Weiger alstublieft deze wreedheid te steunen – koop of draag nooit producten gemaakt van wol. 

Doe meer:

Sluit u alstublieft bij PETA aan om Patagonia dringend te verzoeken om onmiddellijk alle wol te vervangen met dierenvriendelijke materialen.


 
 
 

Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

 
 
 
 
 
 

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail: