PETA Netherlands « Ga terug naar PETA.nl
Campagnes Actie alarm Mediacentrum Over PETA Donateur worden
Zoek
Hoofdrubrieken
Meld u aan voor
e-mailupdates
Sluit je aan bij het Vrijwilligers Netwerk!
Download het veganistische/vegetarische starterspakket
Flyers
Neem Contact Op
Verwante informatie in andere talen
PETA.org PETA.org
PETALatino.com PETALatino.com
PETA.de PETA.de
PETAFrance.com PETAFrance.com
PETA.org.uk PETA.org.uk
PETAIndia.com PETAIndia.com
PETA Azië-Oceanië

Volg ons: Facebook

Achter de schermen van de huisdierenhandel: Een undercoveronderzoek door PETA Amerika

Een undercoveronderzoeker van PETA Amerika werkte zeven maanden in een groot internationaal dierenhandelsmagazijn in het Amerikaanse Arlington, Texas. Het bedrijf, genaamd US Global Exotics (USGE), is een van de belangrijkste handelaren in dieren die aan dierenwinkels worden verkocht. USGE levert overal ter wereld zoogdieren, reptielen, amfibieën, spinachtigen en andere dierensoorten, waaronder ook aan de in Nederland gevestigde bedrijven A.E. Man Int Veld, Animal Trading Company, Herptologisch Centrum Holland, Reintjes Animal Export en Reptilia. In 2008 exporteerden en importeerden deze bedrijven in totaal 188.772 dieren; in 2009 in totaal 221.580 dieren.

USGE hield doorlopend zo'n 60.000 dieren in gevangenschap (een behoudende schatting) en er waren slechts drie of vier medewerkers die hen verzorgden. Tienduizenden dieren leden vreselijk, waaronder hamsters, woestijnratten, egels, chinchilla's, fretten, slangen, hagedissen, schildpadden, kikkers en andere exotische dieren zoals wallaby's, luiaards, miereneters en kinkajoe's. Vele stierven een langzame en pijnlijke dood door gebrek aan zorg en doordat ze ononderbroken en wreed zaten opgesloten in overvolle, smerige ruimten. Niet alleen werd alles van hen afgenomen wat ze normaliter in het wild kunnen doen, maar ook werden hun de belangrijkste basisbehoeften onthouden, zoals voedsel, water, medische zorg en een vredig einde aan hun ellende.

Primaten en andere zoogdieren werden wekenlang, soms zelfs maandenlang, opgesloten in kale bakken, kooien en in donkere, kerkerachtige metalen troggenmanden. Dit leidde tot wanhopig gedrag, zoals het constant als een dolle heen en weer lopen en andere vormen van alsmaar herhalend stereotiep gedrag. Maar ook tot het zichzelf verwonden door verwoed aan kooideuren te krabben om te proberen te ontsnappen. En ze werden aan stukken gescheurd tijdens vechtpartijen om ruimte en voedsel met andere dieren en ze leden aan anorexia en meer. Honderden gewonde en stervende eekhoorns, hagedissen en slangen werden levend bevroren in USGE’s diepvries. Sommige stierven een langzame dood.

USGE wordt geleid door Jasen en Vanessa Shaw uit Nieuw-Zeeland. Het stel is directeur en adjunct-directeur van USGE. Tijdens het onderzoek van PETA Amerika negeerden de Shaws de tientallen verzoeken van de onderzoeker om voedsel en basisverzorging voor de dieren, of schoven ze terzijde of vergaten ze simpelweg. Sommige van deze dieren waren ernstig ziek of stervende. Toen een blaarziekteuitbraak ervoor zorgde dat slangen dagelijks pijn leden en stierven, noemde Vanessa Shaw de door de dierenarts geadviseerde behandeling voor de dieren "f***ing belachelijk" vanwege de tijd en de medicijnen die voor de behandeling nodig zouden zijn (en dat was minimaal). Regelmatig gaven de Shaws opdracht om levende dieren dood te laten vriezen, waaronder een eekhoorn met een ernstige open wond in de nek en een chinchilla die bloed verloor door een verzakte endeldarm.

In de Verenigde Staten en de rest van de wereld koopt en verkoopt US Global Exotics dieren die in het wild zijn gevangen of in gevangenschap zijn gefokt. De dieren worden uit alle hoeken van de wereld geïmporteerd, onder meer uit Nederland, Egypte, El Salvador, Vietnam, Ghana, Indonesië, Hong Kong, Duitsland, Guyana, Suriname en Nieuw-Zeeland. Veel dieren, waaronder wallaby’s, slangen, hagedissen, luiaards, tayra's en andere diersoorten, worden in het wild gevangen en weggerukt uit hun natuurlijke omgeving om als 'huisdier' vervoerd en verkocht te worden.

De dieren die de afgrijselijke tocht van hun geboorteland en familie, of van andere dierenfokkers, naar Texas overleefden, werden na eindelijk bij USGE te zijn gearriveerd, geconfronteerd met betreurenswaardige omstandigheden. Soms werden ze dagenlang of wekenlang zonder voedsel of water in kussenslopen, scheepscontainers of zelfs 2-liter drinkflessen opgesloten. De dieren die de verhongering, uitdroging, stress, ziekte en verwondingen, wat in de huisdierenhandel de normale gang van zaken is, hadden overleefd, werden verkocht aan internationale winkels, fokkers en handelaren in onder andere Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk, Taiwan, Guatemala, Duitsland, Japan, Zwitserland, Frankrijk, China, Zuid-Korea, Noord-Korea, Maleisië, Italië, Hongarije, Thailand, Zweden, Spanje, Canada en de Verenigde Staten.

De handel in huisdieren betekent dat dieren lijden en doodgaan. De belangrijkste stap die we allemaal kunnen zetten, is om nooit gezelschapsdieren te kopen bij fokkers of handelaren. Geen enkel dier is veilig voor winstbejag, maar de dieren die internationaal worden verhandeld om aan de vraag naar 'exotische dieren' te voldoen, lopen in het bijzonder gevaar. US Global Exotics leverde levende dieren aan dierenhandelaren hier in Nederland. Kom alstublieft nu samen met ons in actie. Vraag de Nederlandse overheid om de import te verbieden van levende dieren voor de huisdierenhandel en een einde te maken aan de verkoop van alle exotische dieren als 'huisdier'.

 
 

Velden met een asterisk (*) zijn verplichte velden

 
 

Contact houden

Als medestander van PETA helpt u nu al om dierenlevens te redden. Om u te laten zien hoe we de giften van onze donateurs goed gebruiken en om u informatie te geven over manieren waarop u dieren kunt blijven helpen, inclusief hoe u lid kunt worden van PETA of bijdragen kunt overmaken om ons werk te steunen, kunnen we per post contact met u opnemen aan de hand van de gegevens die u in dit formulier heeft verstrekt.

U kunt ons volledige privacybeleid hier lezen. U kunt de manier waarop we met u communiceren op elk gewenst moment wijzigen, inclusief om het aantal brieven dat we u sturen te verminderen of om u af te melden voor al onze communicatie. Neem daartoe hier contact met ons op. Huidige abonnees: u blijft e-mails ontvangen tenzij u zich daar hier uitdrukkelijk voor afmeldt.

Meld u aan voor de volgende e-mail:

   
  

     Over PETA      Disclaimer      Privacy Beleid      Beleid inzake gegevensbewaring      Termen en condities voor wedstrijden     
E-mail deze pagina      Neem contact op      © Stichting PETA Nederland. Lees ons volledige beleid.    

 
Click here to return to PETA.nl